De ”American Hairless Terriër” heeft eigenlijk weinig verzorging nodig, i.t.t. de verwachting bij de naakthonden. De ” American Hairless Terriër” hoeft niet elke dag met oliën ingesmeerd te worden om hun huid soepel te houden. Dat zijn fabels. Maar mocht het toch zo zijn, dat de huid van uw hond een keertje wat droger is, dan kunt u deze het beste met Jojoba olie insmeren. Dit is een olie, waarbij de huid gewoon door blijft ademen en de poriën niet gaan dichtzitten.

Waarop u alert moet zijn, als u uw naakthond voor langere tijd in de zomerse zon verblijft, op het  goed insmeren met zonnecrème. Dit ras kan evenwel verbranden, zoals de mens. Wij adviseren om wel een goed merk met factor 50 te gebruiken. Het is verstandig, als uw hond naar binnen gaat, om de zonnecrème er af te wassen. Wat wij ook vaak doen, om niet elke keer te willen insmeren, is de naakthond gewoon een heel dun shirt voor een goede bescherming voor de huid aan te trekken.

Zoals u ziet op de linker foto, is de huidskleur een stuk lichter. Dit is de kleur, die de naakthond in de winter heeft. In de zomer verkleurt de hond veel donkerder en herkent u ze niet meer terug. Op de rechter foto, ziet u de naakthonden in de zomerse kleuren. ( zie ook Kleuren Variant )

De “American Hairless Terriër” kan geregeld gewassen worden, afhankelijk met hoe vies ze zijn. Bij ons kan het zeker wel wat vaker voorkomen, aangezien onze honden graag mogen graven. Wij gebruiken daar gewoon een goede shampoo voor die lekker zacht is en heerlijk ruikt.

Ook zou u regelmatig, net zoals bij andere rassen, de nagels moeten knippen, zodat u deze mooi kort kan houden. Bij elke dierenwinkel is er wel een goede nageltang te verkrijgen.

De oren dienen regelmatig op vuil en/of oormijt te worden gecontroleerd. Bij de betere dierenspeciaalzaken of bij de dierenartsen, zijn goede middelen te verkrijgen om de oren mooi schoon te houden.

Naakthonden kunnen ook wel eens last hebben van jeugdpuistjes. Dat is vrij normaal. Naar mate de honden ouder worden, verdwijnen deze. Wij gebruiken Octenisept voor de puistjes om verspreiding te voorkomen en de huid schoon te houden.  Octenisept is een vloeistof, die ontsmet, niet prikt of bijt. Het is een ideaal middel, dat ook kleine wondjes kan ontsmetten.

 

Tips:

  1. WONDJES : Heeft uw hond last van een wondje, dan kunt u Octenisept gebruiken voor het schoonhouden van het wondje, dit middel prikt/bijt niet, zodat uw hond daar geen last van heeft. Daarna kunt u calendula zalf gebruiken, Wondjes genezen sneller en er blijven minder littekens achter. Deze zalf werkt verzachtend, verzorgend en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.  Het bevordert de vorming van nieuw huidweefsel en helpt littekens te voorkomen. Zeker bij een jonge huid is  Calendula zalf erg fijn om het ontstaan van littekens zoveel mogelijk te beperken.
  2. WAGENZIEK: Heeft uw hond last van wagenziekte dan zijn er diverse middelen te verkrijgen om de reis voor uw hond een stuk prettiger te maken, bv Beaphar Reisfit, die bij elke dierenspeciaalzaak te verkrijgen is. U kunt ook Cerenia® gebruiken. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts. Let op:  Raadpleeg altijd de bijsluiter!!!!!!!
  3. DIARREE: Is uw hond aan de diarree, dan is het niet verstandig om de hond het gewoonlijke voedsel te geven. Meestal zijn de darmen dan overgevoelig en is het beter  om de hond licht verteerbare voeding te geven, zoals kip met rijst. U kookt de kip en de rijst. Laat het voedsel wel afkoelen, voordat u het geeft! Raadpleeg voor alle  zekerheid uw Dierenarts om een armzalige oorzaak uit te kunnen sluiten.
  4. PEKEL IN DE WINTER: Woont u in een omgeving, waar in de winter veel met pekel wordt gestrooid, waar u uw hond moet uitlaten? De pekel beschadigt de  voetkussens van uw hond. Voor uw hond is dit zeer pijnlijk. Om dit te voorkomen en uw hond toch prettig te kunnen uitlaten, kunt u denken aan schoentjes voor uw hond.    Bent u geen voorstander van schoentjes, dan kunt u altijd nog de pootjes met vaseline of uienzalf insmeren. Let op, dat u na het uitlaten de voetjes wel goed moet wassen, zodat de zalf er af gaat. Deze zalf ademt niet, en de pekeldeeltjes zitten op de zalf  geplakt.
  5. SNEEUW: Sneeuw is koud. Bij behaarde poten en voetjes, blijft de sneeuw allemaal plakken en kan de hond amper meer lopen, omdat letterlijk sneeuwklompjes worden gevormd. Naakthonden krijgen hierdoor zeer koude pootjes. U kunt gewoon een korte wandeling maken, zodat de hond zo min mogelijk last van heeft. Wilt u toch een stuk wandelen door een prachtig sneeuwlandschap, dan zijn de schoentjes werkelijk de    ideale oplossing. Wij spreken uit ervaring!
  6. KOUDE: Naakthonden zijn naakt, en kunnen het daardoor echt koud hebben. Zij hebben geen behaarde vacht die hen beschermt tegen de koude. Een goede tip is deze honden aan te kleden. Zij hebben dergelijke bescherming nodig. Sommige mensen vinden het onzin, en zeggen: ‘een hond, die hoort niet aangekleed te worden’. Maar deze mensen beseffen niet dat alle honden een kleed dragen, hun haarvacht in één of  meerdere lagen, behoudens het ras NAAKTHONDEN. Er zijn een aantal kleding- merken, die goed zijn, waarin uw hond goed in kan bewegen en totaal geen bewegingsbeperking daarvan ondervinden.