Hier wordt uitgebreid de informatie beschreven op welke wijze u een keuze voor het ras, dat het beste bij u past, kunt maken.

Het belangrijkste van een goede keuze, is het voorkomen van een teleurstelling bij u en uw hond. U moet rekening houden, dat elk ras specifieke eigenschappen heeft en verzorging op maat behoeft. Door bewust te zijn van de eigenschappen en van de verzorging van het ras, kunt u afleiden wat u wilt of niet wilt.

Er zijn grote verschillen, qua energie, tussen honden. Het ene ras heeft veel meer beweging nodig, dan het andere ras. Bent u een persoon, die graag wandelt of graag dagelijks met de hond wil spelen?. Of wilt u eigenlijk een ras, dat aan het normale uitlaten genoeg heeft. Bent u iemand, die alleen stukken wilt wandelen, wanneer het u uit komt of wanneer u er zin in hebt. Daarvoor zijn ook bepaalde rassen, die door deze onregelmatige bewegingsstructuur niet depressief worden

Bijzonder zijn de rassen van de echte werkhonden .U moet daarbij bewust zijn, dat u vele extra uren vrij moet maken om met deze honden te gaan werken en te trainen.

Qua karakter zijn er grote verschillen tussen de rassen. De vraag is dan ook : ‘wat verwacht u van uw hond?’. Wilt u een sociale hond, een allemansvriend, een terughoudende hond of een gezinshond?. Zo zijn er rassen, die erg dominant naar andere honden zijn. Vindt u dat niet zwaar wegen, dan kan dat ook een ras voor u zijn. Wilt u een ras hebben, dat met iedereen kan opschieten, dan zal een andere keuze gewenst zijn. Realiseert u wel, dat een goede socialisatie altijd van groot belang blijft, ongeacht welk ras u kiest. U heeft de socialisatie en kenmerken zelf in de hand.

Tevens moet u beseffen, dat het ene ras meer aandacht nodig heeft dan het andere ras. Sommige rassen zijn zelfstandig en vragen niet al te veel aandacht. Het tegenovergestelde, zijn de rassen die graag knuffelen en het liefst de hele dag bij u op schoot willen zitten.

Uw thuissituatie kunt u onder de loep nemen, bent u altijd thuis, of werkt u halve dagen?  Als beide partners hele dagen werken, dan wordt het houden van een hond ten zeerste afgeraden!  Bent u wat vaker van huis voor een verplichting, die meer dan ca. 2 uur vergt, dan moet u dit in de keuze van het ras mee laten wegen. Er zijn rassen, die goed alleen thuis kunnen blijven, maar er zijn ook rassen, die niet alleen kunnen blijven, wel even voor een korte boodschap, maar teveel uurtjes kan een probleem voor sommige rassen zijn. Er zijn rassen die u makkelijk overal naar toe kan meenemen en zich goed aan de omgeving aanpassen, waardoor de hond geen hinder voor anderen is. Dit geldt uiteraard voor een goed gesocialiseerde hond.

Ook de verzorging van een ras, kan totaal van andere rassen verschillen. Hierbij moet u stilstaan wat u wel wilt of niet wilt. Dagelijks borstelen door het soort lange haren van het ras, van welke haren de hond anders last krijgt of zelfs de hond in zijn beweging belemmert of het zicht aan hem wordt ontnomen. Een ander aspect is de controle op insecten in de haren, denk aan de teken. Er zijn vele gradaties in het soort haren, waarbij de verzorging analoog minder tijd vergt. Er zijn rassen, waarbij het advies is, dat de hond het beste door een ervaren trimsalon periodiek kan worden verzorgd. worden.

 

Bij de Naakthonden is sprake van grote vlakken tot aan 100% haarloos. De blote huid moet tegen weer en wind worden beschermd, omdat de functie van de haren afwezig is. Denk aan de volle zon en de winterkoude. Hun huid moet vettig blijven en regelmatig geolied worden. De felle zon is voor alle rassen niet goed, en zeker niet voor de Naakthonden. Beperk de duur hooguit tot een kwartier, indien geen drinkwater en geen schaduw aanwezig is.

De kosten, excl. voeding, kunnen per ras verschillen. Oorzaak is hoofdzakelijk erfelijke afwijkingen. Dit kan individueel door een foute bloedlijn binnen het ras zijn of structureel in een geografisch gebied of cultuur, waarin regels ‘aan de laars worden gelapt’. Incest is een kenmerk. U moet bijvoorbeeld nagaan of er rassen zijn die kwetsbaar voor HD, entropion, Ed, patella en dergelijke, zijn, waardoor naast de teleurstelling, de medische kosten aardig kunnen oplopen. Denk bij een fokker aan het gezegde: ‘Mooie praatjes, vullen geen gaatje’. De mooie praatjes moeten in het contract, de overeenkomst tussen verkoper en koper, zwart op wit. Een Stamboom, afgegeven door de ‘Raad van Beheer’ zegt niets over de erfelijke eigenschappen en gezondheid van de hond. Pas sinds 1 juni 2014 is in Nederland een DNA van de ouders in de Stamboom vereist. Voorheen kon de identiteit onzeker zijn en in ’t bijzonder de vader, waardoor de Stamboom door malafide fokkers werd ondermijnd.

Huisartsen kiezen voor een praktijk in de stad of op het platteland. Wil de arts zich specialiseren, dan is deze afhankelijk van faciliteiten, die een kliniek of een ziekenhuis kan bieden. Het spectrum van dierenartsen ligt enerzijds tussen huis-, tuin- en keukenhandelingen voor huisdieren en anderzijds  complexe ingrepen in Europa’s grootste ‘Academisch Dierenziekenhuis, faculteit Diergeneeskunde’ te Utrecht. In vele regio’s ontstaan Dierenklinieken gericht op één of meer specialismen, bijvoorbeeld kaakchirurgen, diersoorten en dergelijke. Om bij honden te blijven, is momenteel geen dierenarts, die kennis van alle rassen heeft, laat staan een kliniek voor het betreffende ras. Sommige rassen hebben een specialist nodig om een goede diagnose bij een gezondheidsprobleem te kunnen vaststellen. Een dierenarts blijft een mens en kan de plank mis slaan. Gevolg is veelal een onnodige operatie, terwijl een eenvoudige behandeling door een expert / ervaringsdeskundige het probleem ‘stante pede’ kan oplossen en tegen lagere kosten. Het juiste kanaal om de meest geschikte dierenartsen te selecteren, is de fokker, de Vereniging van het ras, andere rasbezitters, forum en dergelijke.

Het beste wat u kunt doen, is een lijst van wensen en eigenschappen van de hond met uw partner, en eventuele kinderen, maken. Zoek op deze manier naar het geschiktste ras voor u. Twijfelt u tussen twee rassen, dan kunt u aan iedere eigenschap een waarde koppelen. Het totaal geeft dan de doorslag.

Hieronder een aantal punten, dat u kan helpen om de juiste keuze te maken voor het ras wat u zoekt.

  • Wat voor karakter zoek ik?
  • Beweging.
  • Allemansvriend of terughoudend?
  • Werkhond of luilak?
  • Leergierig ras of een ras die niet slaafs is?
  • Hoe gaat het ras met kinderen om?
  • Kan de hond alleen thuis blijven of niet?
  • Waakhond of geen waakhond?
  • Kosten.