Hoe herken ik een goede fokker en een slechte fokker, aangeduid als ‘broodfokker’ als handelaar?

De keuze van de juiste fokker in uw ras, is zeer belangrijk.

U moet bewust zijn van het verschijnsel ‘broodfokker’.  Het kenmerk van een ‘broodfokker’  is, dat ‘verkopen’ de prioriteit heeft boven het welzijn en de gezondheid van zijn/haar puppies, zie ook ‘ WELK RAS PAST BIJ U?’ bij het onderwerp ‘Raad van Beheer’, Stamboon en DNA. Er zijn ‘broodfokkers”, die met mooie praatjes, u op het verkeerde been zet, en rustig een veel te hoge prijs vraagt, als ware het een pico bello rashond. Als u het nest ziet, dan bent u 100% kwetsbaar. Enige nuchterheid is geboden. Bekijk de leefsituatie van de honden en het nest. Neem nooit een beslissing bij het eerste bezoek. Vraag een concept van het contract en lees dat thuis zorgvuldig door. Het contract moet het belang van de hond en van de koper door de garantiebepalingen uitstralen. Houdt u in het achterhoofd, dat bij de Wet het verkopen van een gebrekkig product is verboden. Het bewijs, is een reden om de koopovereenkomst te ontbinden en de koopsom terug te krijgen, naast de gemaakte kosten. U komt dan echter voor een dilemma te staan: wat gebeurt er met de hond, die juist liefde en verzorging nodig heeft?

Verschrikkelijker dan een ‘broodfokker’, zijn de handelaren, die zich voordoen als een fokker. Een handelaar kunt u vaak herkennen aan de verkoop van diverse rassen. Vaak worden de gezondheidsverklaringen vervalst. In een schuur ziet u volle bakken en de honden, die rechtstreeks uit de Oostbloklanden komen. De pups worden al met 4 weken bij de moeder weggehaald. Veel pups hebben schurft, ontstoken ogen en meerdere gebreken. De garantie op de pup is tot aan de deur en u hoeft  verder niet te rekenen op ondersteuning en nazorg. U moet zich goed realiseren, als u een pup van een handelaar wil kopen, omdat de pup voor u betaalbaar is, dat u uiteindelijk van een koude kermis thuiskomt door extra medische kosten en door een extra risico van een voortijdig overlijden.

Als u zorgvuldig een keuze voor een bepaald ras heeft gemaakt, begrijpt u, dat een ‘broodfokker’ of een handelaar, niet het juiste adres is. Mogelijk lijkt een pup op het ras, maar de erfelijke eigenschappen blijven duister totdat de pup volwassen wordt.

Positieve punten bij een fokker:

De afwezigheid van negatieve punten en onderstaande positieve punten:

De goede fokker, is serieus bezig met het verbeteren van het ras. De fokker denkt goed na over de juiste combinatie en vergaart zoveel mogelijk informatie over potentiële dekreuen, die voldoen aan de internationale fokreglementen.

Bij een goede fokker, krijgt u altijd inzage in alle gegevens van de honden, zoals: stamboom, HD uitslagen, DNA en andere verplichte keurrapporten. De fokker heeft niks te verbergen.

Een goede fokker, geeft u ruim informatie over het ras en niet alleen de positieve, maar ook de negatieve eigenschappen in het ras.

Bij een goede fokker, hoeft u niet gelijk een pup te kopen en krijgt u de tijd om er rustig over na te denken. De fokker is bereid akkoord te gaan met een optie om de pup een paar dagen voor u vast te houden, zodat u de juiste beslissing kan nemen.

Een goede fokker, zal u adviseren over het karakter van de pup en u helpen om zo goed mogelijk de pup te kiezen, die het beste bij u past.

Een goede fokker, zal het ook altijd toe staan, dat u bij meerdere kennels/fokkers gaat kijken en zal u niet met een smoesje een pup aansmeren onder het mom: ‘als u nu niet koopt dan kan het zijn dat hij morgen al is verkocht’.

Een goede fokker, is altijd bereid om referenties te geven, van mensen die al een pup bij de desbetreffende fokker hebben gekocht.

Een goede fokker, heeft zijn pups niet in een schuur zitten, maar de pups lopen gewoon in huis, tijdens de dagelijkse bezigheden van het gezin. De fokker is dan bezig met het socialiseren van de pups, en probeert deze zo zindelijk mogelijk aan de koper af te leveren.

Een goede fokker, heeft een goed contract, waarin een win-win situatie voor iedereen wordt geschapen, primair voor de hond, secundair voor u en tertiair voor de fokker, bij wie de verantwoording ligt, conform de kapitein, die als laatste het zinkende schip verlaat.

Een goede fokker, vergoed de medische kosten bij erfelijke afwijkingen i.t.t. fokkers, die alleen de aanschafprijs vergoeden, zie het contract.

Een goede fokker, geeft goede nazorg en neemt regelmatig contact met u op en vraagt hoe het met de pup gaat. Ook zal u bij een goede fokker altijd terecht kunnen met uw vragen, wat voor vragen het ook zijn, van opvoeding tot en met gezondheid.

Negatieve punten bij een fokker:

 

–           het nest is zonder moederhond;

–           het aantal nesten van dezelfde moederhond in een korte periode, waardoor de moeder zich niet voldoende kan herstellen;

–           de leeftijd van de moederhond bij het eerste nest, mag niet onder de 18 maanden liggen;

–           het aanbieden van een laatste pup, omdat zogenaamd de andere puppies op voorhand zijn       verkocht;

–           een pup, jonger dan 8 weken, meegeven, is een slecht signaal;

–           de puppies zien er verwaarloosd uit;

–           de puppies reageren zich terughoudend tegenover de fokker;

–           te weinig ruimte in het nest voor de beweging van de puppies;

–           nesthygiëne en rondom het nest laat te wensen over;

–           waterbakken zijn leeg of bevuild;

Een aantal vragen op een rij, die u kunt stellen aan de fokker:

  1. Vraag, naar de stamboom van de pup.
  2. Vraag, naar keuringsrapporten / testrapporten.
  3. Vraag,  naar de leeftijd van de moederhond en controleer het antwoord met de stamboom van de moederhond.
  4. Vraag, hoeveel nesten de moederhond, incl. het huidige nest, heeft gehad.
  5. Vraag, wat de fokker aan socialisatie van de pup al heeft gedaan.
  6. Vraag, naar het contract, en lees deze ook goed door, het liefst rustig thuis
  7. Vraag, naar referenties van eigenaren van honden, die door de fokker zijn gefokt.