Geschiedenis van het ras volgens Scott.

In de herfst van 1972 werd in een nest middelgrote Rat Terriërs een kleine naakte teef geboren. Ze had een zijdeachtig, roze huidje met grote zwarte vlekken.
De eigenaren wisten niet precies wat ze met het hondje aan moesten en gaven het aan vrienden, Willie en Edwin Scott. Ze wisten toen nog niet dat deze ongewone pup het begin zou zijn van een nieuw en uniek ras. De Scotts noemden hun teefje “Josephine” en Josephine stal al snel de harten van de hele familie. Ze bewees dat ze de perfecte huishond was met haar intelligente, levendige en loyale aard.

De familie Scott was gek op Josephine en begon met het idee te spelen te gaan fokken en meer haarloze honden te produceren. Op één jarige leeftijd werd Jospehine met een Rat Terriër gepaard, namelijk haar vader. Ze kreeg een nestje met vier puppen. Drie van de pups waren behaard, één was een naakt teefje genaamd Gypsy.

In de jaren daarop had Josephine verscheidene nesten, maar geen enkele met naakte puppies. Op 30 december 1980, toen Josephine negen jaar oud was en nog steeds in goede gezondheid verkerend, had zij haar laatste nestje nadat ze gepaard was met haar zoon. Ze wierp een naakt teefje en reutje en twee behaarde teefjes.

De droom van de familie Scott werd werkelijkheid en op die dag aanschouwden ze de geboorte van het ras American Hairless Terriër. De Scotten konden nu instappen op een fokprogramma met behulp van dierenartsen. Snoopy werd gepaard met al zijn zusjes toen zij één jaar werden.
Jemima kreeg een nestje met alleen maar haarloze pups en de Scotten konden hun geluk niet op toen Petunia en Queenie’s nestjes ook zowel naakte als haarloze pups gaven. Ze hielden alle puppen en het huis werd snel erg vol.

De familie Scott was aardig op weg en noemden hun kennel “Trout Creek Kennel”. De AHT verschilt van de andere haarloze rassen die van nature voorkomen in andere landen De meest geziene haarloze rassen zijn de Chinese Crested, Xoloitzcuintle, en de Peruvian Inca Orchid.

Deze rassen hebben alle een paar dingen gemeen: het meest opvallende is het haar op de voeten, hoofd, puntje van de staart en op de naakte honden een incompleet of/en zwak gebit en huid problemen. De AHT heeft een sterk, volledig gebit en een compleet onbehaard lichaam (behalve snorharen en wimpers, en het ras heeft geen huidproblemen.
Een ander belangrijk verschil (dat ook meteen de tand problemen verklaard) is dat het haarloze gen van de AHT recessief is (homozygoot recessief), terwijl het haarloze gen in de andere oerrassen dominant is.

Interessant is het feit dat de AHT wordt geboren met haar. Het schaarse haar op de puppen is kort, pluizig en opmerkelijk anders dan dat van een behaarde Rat Terriër. Kort na de geboorte begint het haar uit te vallen, te beginnen op het hoofd en eindigend aan de achterkant. Als de pups 6 tot 8 weken oud zijn zij compleet naakt met een zachte, gladde en zijdeachtige huid.
Hun roze huidje is warm en meestal bedekt met sproeten of kleine vlekken. Deze vlekken worden groter naarmate de hond ouder wordt.

De AHT is een kleine tot middelgrote, in balans zijnde, gespierde hond met een elegante uitstraling. Ze komen voor in twee maten, miniatuur en standaard. De miniatuur meet 13 tot 18 inches.
Het zijn alerte, intelligente en aanhankelijke hondjes. Hun grote hoeveelheid energie maakt hen goede kameraadjes voor de kinderen, en hun intelligente en aanhankelijke aard maakt hen loyale familieleden.

Nieuwe AHT bloedlijnen worden gezocht en gecreëerd door het inkruisen van zorgvuldig geplande outcross combinaties met de Rat Terriër. Het fokken met twee naakte AHT’s zal altijd naakte nakomelingen geven, het kruisen met een behaarde (die wel het recessieve gen bevat) zal naakte en behaarde pups geven. Twee behaarde honden die het naakte gen dragen zullen ook beide varianten geven.