DODELIJKE STOFJES

 

Net als koffie en cola is chocolade in grote hoeveelheden giftig voor honden. Dit komt door de toxische werking van cafeïne in koffie en cola en theobromine in chocolade. Dit artikel is toegespitst op de toxische werking van chocolade,omdat dit het meest gegeten snoepgoed is tijdens de feestdagen. Overigens is chocolade niet alleen giftig voorhonden. Al in het begin van de twintigste eeuw werd dit geconstateerd bij runderen,varkens,pluimvee en paarden. Destijds werden cacaoboonschillen vaak verwerkt in het voedsel,omdat het een afvalproduct was en dus goedkoop. Zo overleden in korte tijd zeven legerpaarden na het eten van 1,5 kilogram voer per dag gedurende vier dagen.

Dat het eten van chocolade fataal kan zijn,bleek onlangs weer toen twee Franse Bulldogs plotseling vlak na elkaar stierven. Beide honden waren ongeveer twee jaar oud en hadden geen medische voorgeschiedenis .De ene hond stortte tijdens een wandeling in elkaar,begon te schuimbekken en overleed enkele minuten later. Kort daarna zakte ook de andere in elkaar,begon te stuiptrekken en overleed eveneens. Omdat de eigenaar totaal niet wist wat er met zijn honden aan de hand was,werd een paar uur later al autopsie verricht. Er werden geen aanwijzingen van ziekte of infecties gevonden. Wel werd duidelijk dat de honden vergiftigd waren .Het bleek te gaan om een chocoladevergiftiging.

Wat maakt chocolade zo toxisch?Hoe komt het dat er zo weinig gevallen bij de mens voorkomen? Welk bestanddeel in chocolade is verantwoordelijk voor de vergiftiging en hoe grijpt deze aan op het lichaam? Drie wetenschappers zochten het antwoord op deze vragen.Het zijn: Rosan Vegter,Anne van de Watering en Wendy van Zonneveld. Hieronder volgt een samenvatting van hun bevindingen.

Chocolade is een product op basis van cacao afkomstig van de Theobroma cacaoboom. De cacaobonen groeien binnen in een stevige peul. Hierin zit een laag van zoete pulp met daarin 20 tot 60 van deze bonen. Eén van de actieve bestanddelen in cacao is theobromine. Dit derivaat veroorzaakt prikkeling van het centraal zenuwstelsel,directe prikkeling van de hartspier,verhoogde afscheiding van maagsap,verslapping van de gladde musculatuur,verwijding van daarop betrekking hebbende vaten en bevordering van de afscheiding van unne. Het gehalte in de schil van een cacaoboon bedraagt 0,5 tot 2 procent en binnenin 1,3 tot 3 procent. Andere actieve bestanddelen zijn cafeïne en theophylline,maar deze zijn in veel kleinere hoeveelheden aanwezig. De cacaokernen worden verwerkt tot cacao, waar vervolgens chocolade uit wordt bereid.Er zijn vier mogelijke eindproducten met een verschillend gehalte aan theobromine. Couverture,ook wel bakkerschocolade genoemd,heeft een gehalte van 1,365% pure chocolade 0,528%,melkchocolade 0,154% en witte chocolade 0%.Deze verschillen worden veroorzaakt door de verschillende bereidingswijzen.

De eerste aanwijzingen van vergiftiging openbaren zich ongeveer vier tot vijf uur na inname .Dit zijn onder andere rusteloosheid,nervositeit,opwinding,misselijkheid,braken,veel plassen,stuiptrekkingen en hevig trillen. Bij hoge inname kan het zelfs leiden tot de dood. Er bestaat geen antistof voor deze vergiftiging. De enige oplossing ter genezing is bestrijding van de symptomen. Dit is afhankelijk van de tijd die is verstreken tussen het moment van inname en de eerste aanwijzingen van vergiftiging. De maag moet in ieder geval zo snel mogelijk leeggemaakt worden. Actieve kool kan gebruikt worden om theobromine te inactiveren. Geneesmiddelen kunnen toegediend worden voor bestrijding van eventueel ontstane symptomen.

Het verschil in de manier waarop een ingenomen product omgezet wordt in de stofwisseling(geabsorbeerd,verdeeld en uitgescheiden) verklaart waarom chocolade veel toxischer is bij de hond dan bij de mens. De actieve bestanddelen hebben een kortere werkingsduur kunnen daardoor minder schade aanbrengen.

Daarnaast zijn honden veel lichter dan mensen. Dus een reep chocolade van 100 gram die van tafel’gestolen’ wordt door een hond van 4 kilogram geeft, op basis van het verschil in gewicht, dezelfde belasting voor het lichaam van de hond als het eten van 2 kilogram chocolade door een volwassene van 80 kilogram. De meeste mensen worden al misselijk en stoppen met eten na de eerste kilo. Maar bij de hond is het vaak hap-slik-weg. Tel daar bij op de andere stofwisselingspaden en men heeft al heel snel een chocoladevergiftiging,ook bij maar weinig chocolade. Wees dus voorzichtig en bedenk:chocolade is geen (goed) hondenvoer!

Bron:DOGMA-redactionele bewerking van een artikel uit Dier en Arts.