Teken. Wat zijn dat? Teken behoren tot de familie van de mijten. Het zijn kleine spinachtige wezen die vaak met  het blote oog soms niet te zien zijn.het zijn parasieten die zich voeden met het bloed dat hun opzuigen bij de mens en dieren.Het opnemen van bloed is crusiaal in hun ontwikkeling van larva tot volwassen,geslachtsrijpe teek. In tegenstelling tot wat men zou denken zijn teken voorla actief in vochtige weersomstandigheden(voorjaar en herfst),maar veel minder tijdens de warme dagen.Ze wachten op hun,,Bloedgevers” in grassen,struiken en/of kreupelhout.Via hun,,snuit” met weerhaklen boren ze zich in de huid van hun,,Gastheren”Eenmaal hun steeksnuit in de haarvaten(piepkleine adertjes onder de huid) ingeplant,beginnen ze met bloedzuigen en geven ze een speeksel af waarbij bacterien of virussen,ziektesverwekkers dus die kunnen worden overgedragen aan ons. Hoe langer ze zich kunnen volzuigen met bloed,hoe groter de kans op besmetting van zo’n ziekte!!!

Wat kunnen ze veroorzaken? De ziekete van Lyme. Een tekenbeet doet op zich geen pijn en is vergelijkbaar met een muggenbeet,Maar… in tegenstelling tot de mug,kunnen teken wel zware ziektes overbrengen! De meest bekende is de ziekte van LYME. Honden worden worden het meest getroffen door deze ziekte.Door de jeuk die door een beet  veroorzaakt wordt,kunnen honden zich bij het krabben zware letsels toebrengen,,naast sloomheid,verminderde eetlust en koorts kunnen zelfs nierbeschadigingen,hartaandoeningen,gewrichtsontstekingen en neurologische afwijkingen opdoen.

Katten vertonen over het algemeen minder symptomen dan de honden!!!Bij katten kan een tekenbeet gepaard gaan met koorts,verminderde eetlust en sloomheid.Ze kunne hijgerig worden en in het slechtste geval een oogbeschdiging oplopen.Ondanks dat ze geinfecteerd zijn ,ontwikkelen deze ziektes zich bij vele dieren gelukkig niet! of breiden zich verder uit!! Een andere ziekte die door de teken kan worden overgebracht bij de honden is ; BABESIOSA” of Piroplasmose. Deze ziekte breekt de witte  bloedcellen af en veroorzaakt dus ANEMIE .Ze wordt gekenmerkt door koorts, brakenen een roodbruine verkleuring van de urine!!

Behandeling of PreventieOm de kans op ziektes te verkleinen,verwijdert u best zo snel mogelijk deze ongewenste gast!! wat u vooral NIET mag doen is,de teek uit de vacht van uw dier proberen te trekken met een gewone pincet, De kans is namelijk groot dat een deel van de teek blijft steken, bijvoorbeeld de kop,wat dan de kans naturlijk op besmetting groter maakt. Gebruik ook geen alcohol of een sigaret om de teek te verwijderen. Gebruik liever een speciale tekentang(±1 Euro kost deze!!) en trek de teek door een draaiende beweging uit de vacht van uw dier,Vermijd in elk geval om ze fijn te wrijven want dan zouden ze immers de paasieten kunnen injecteren,die verantwoordelijk zijn voor al deze kwalen en ziektes!!! De beste remedie is echter het voorkomen ;Om teken te bestrijden bestan er al tal van afweermiddelen(Spray’s,Halsbanden,Poeders, tableten….)Kijk uw huisdier regelmatig na op teken ZEKER NA elke wandeling,Teken houden zich vaak schuil op warme vochtige plaatsen: Controleer dus vooral rond het HOOFD;OREN;OKSELS en de schaamstreek van uw dier!!